Over de bevriende staatshoofden Hitler en Johnson.

Wie voor de oorlog in Nederland iets lelijks over Hitler zei of schreef kon rekenen op een hoge boete of zelfs gevangenisstraf. Zo werd de destijds bekende schrijver Maurits Dekker op 5 mei 1938 veroordeeld tot 100 gulden boete (destijds een enorm bedrag) of twee maanden gevangenisstraf omdat hij in een brochure had geschreven dat Hitler ‘hysterisch’ was. En dat werd hem door de Nederlandse rechtbank zeer kwalijk genomen.

01

Toen na 10 november 1938 (Kristallnacht) de joden in Duitsland massaal werden vervolgd en in concentratiekampen opgesloten, was de Nederlandse politie extra alert dat er niets onvriendelijks over Hitler werd gezegd. In heel Nederland werden mensen opgepakt en berecht die zich op een of andere manier negatief hadden uitgelaten. Hieronder was zelfs een dominee die Hitler een ‘boef’ had genoemd.

02

In de tweede helft van de jaren ’30 heeft de Nederlandse politie dan ook heel wat  processen-verbaal opgemaakt van lieden die zich op een of andere manier negatief over ons bevriende Duitse staatshoofd hadden uitgelaten.

03

Hetzelfde gebeurde in 1967 toen door de  Amerikaanse terreurbombardementen op dichtbevolkte woonwijken, scholen en ziekenhuizen inmiddels 400.000 Noord-Vietnamese mannen, vrouwen en kinderen waren gedood (bron: New York Times). Ook toen zijn verscheidene mensen vervolgd wegens belediging van het bevriende Amerikaanse staatshoofd Johnson.

04

05

06

Gerard