Het Zwarte Piet-probleem in 1940.

Ook in het eerste jaar van de Duitse bezetting was er al een probleem met Zwarte Piet. De bezetter vond namelijk dat hij wit moest zijn. De Duitsers waren bevreesd dat verzetsstrijders – verkleed als onherkenbare Zwarte Piet – zo sabotagedaden zouden kunnen plegen. In de door de bezetter gecontroleerde kranten werden de kinderen in 1940  met het volgende verhaaltje wijsgemaakt: “Door de verduisteringsmaatregelen raakt de goede Sint ’s avonds steeds zijn knecht kwijt. Sint Nicolaas is toen op het idee gekomen zijn trouwe helper wit te maken” (de verduisteringsmaatregelen waren door de Duitsers ingesteld om te voorkomen dat geallieerde bommenwerpers hun doel zouden vinden. Als het donker was, waren de burgers dan ook verplicht te voorkomen dat door ramen of andere openingen licht naar buiten kon schijnen en ook de straatlantaarns waren toen uit).

zw1

zw2

Maar na veel protest over de Witte Piet moest de Duitse bezetter op dit punt toch het onderspit delven. In 1941 was Zwarte Piet alweer terug.

ZwPiet1941

Maar 76 jaar na de Duitse bezetting had Nederland weer een Witte Piet (Sinterklaasjournaal, 9 november 2016). Dit om een dwingende minderheid tegemoet te komen.

Witte

Eerder, op 4 november, had de sociaal-‘democratische’ minister Lodewijk Asscher al op TV  verkondigd: “Hoewel het een minderheid betreft die Zwarte Piet weg wilde hebben, moet de meerderheid zich daar maar naar schikken”.

Gerard