Het vergeten bombardement.

Na het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 heeft die stad in de jaren daarna nog eens 268 luchtaanvallen te verduren gehad. Bij deze aanvallen – uitgevoerd door Amerikaanse en Britse bommenwerpers – zijn nog eens 6.300 brisantbommen en 39.000 brandbommen op Rotterdam afgeworpen, waarbij 884 mensen om het leven kwamen. Ongeveer evenveel als het Duitse bombardement in 1940. De hevigste geallieerde luchtaanval, dat ook wel  “het vergeten bombardement” wordt genoemd, vond plaats op 31 maart 1943. Op deze dag werden hele wijken weggevaagd en zijn ruim 400 Rotterdammers om het leven gekomen. Na de oorlog werden de geallieerde bombardementen weggemoffeld uit de publiciteit.

Hieronder het Polygoon bioscoopjournaal van dit vergeten bombardement.

01

02

03

Tot slot hieronder de toespraak van de voormalige directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) Hans Blom op 12 december 2004 over het totaal aantal bombardementen op Nederlands grondgebied in de jaren 1940-1945.

“Als gevolg van 5 Duitse bombardementen vielen tussen de 1000 en 1200 dodelijke slachtoffers. Het aantal burgerslachtoffers als gevolg van de ongeveer 600 geallieerde luchtaanvallen op Nederlands gebied, is een veelvoud daarvan; naar schatting omstreeks de 10.000 doden naast een veelvoud aan gewonden – dikwijls levenslang verminkt – en enorme materiële schade. Omdat deze bombardementen van bondgenootschappelijk zijde kwamen, was de verontwaardiging erover veel minder groot en overwegend van een heel ander karakter dan over de Duitse acties. Voor het feit dat juist de geallieerden verreweg de meeste slachtoffers maakten, is een eenvoudige verklaring. Na de snelle Duitse overwinning in mei 1940 was Nederland voor de Duitse luchtmacht geen vijandelijk gebied meer. Voor de geallieerden lag dat andersom. Nederland behoorde juist tot het door de vijand beheerste gebied, waar strategische doelen in aanmerking kwamen om uit te schakelen. Bijkomende schade voor de burgerij kon daarbij niet steeds voorkomen worden. Zo gaat het in een oorlog.”

Gerard