Er ligt nog voor ruim 3 miljoen euro aan goud op de bodem van de Nieuwe Waterweg.

Op de tweede oorlogsdag (11 mei 1940)  vertrok om 04:30 uur het Stoomloodsvaartuig 19 met een lading goud van het Rotterdamse bijkantoor van de Nederlandsche Bank uit de Rotterdamse Lekhaven. De kisten met staven goud waren kort daarvoor aan boord gebracht door de inmiddels in Rotterdam aanwezige Engelse genietroepen en opgestapeld in de stuurhut en achter de schoorsteen. De bedoeling was dat de goudstaven even buiten de Nieuwe Waterweg zouden worden overgeladen op het Britse oorlogsschip Black Swan om de lading naar Engeland te vervoeren, maar even voorbij Vlaardingen ging het mis. Het loodsvaartuig liep op een magnetische mijn en vloog in de lucht. Luitenant-ter-zee IJsbrand Smit, commander Hill van de Engelse genietroepen en 14 andere opvarenden verloren daarbij het leven. Het voorval bleek al vrij snel doorgegeven te zijn aan het Britse oorlogskabinet, want toen de ministers dezelfde morgen om 12:30 uur bijeenkwamen werd er al melding van gemaakt.

01

Na de oorlog kwam eind juni 1946 bij toeval een goudstaaf uit de pijpleiding van een zandzuiger te voorschijn. En in de maanden daarna viste de baggermolen ‘De Schelde’ nog meer staven op.

02

03

04

05

06

Nadat men in mei 1947 was gestopt met baggeren, bleken er nog maar 11 van de 111 goudstaven vermist te zijn.

07

Van die 11 staven zijn er later nog drie stuks achterhaald die gestolen bleken te zijn door een paar baggeraars.

08

Tot op de dag van vandaag liggen er dus nog steeds 8 goudstaven van elk 12.5 kilo – met een totale waarde van 3.294.360 euro – ergens tussen Vlaardingen en Maassluis op de bodem van de Nieuwe Waterweg.

09

Gerard