Paniek in politiek Den Haag na de moord op Blonde Dolly.

Een van de geruchtmakendste, geheimzinnigste en nooit opgeloste moorden in ons land is die op de knappe 32-jarige in Amsterdam geboren Sebilla Alida Johanna Niemans, alias ‘Blonde Dolly’, een welgestelde prostituee met klanten tot in de hoogste kringen, waaronder politici, topmensen uit het bedrijfsleven en hoge militairen. Mannen die in 1959 de macht hadden om de zaak stil te houden. In de doofpot te stoppen. En dat kan dan zowel op de moord zelf als op de relaties slaan.
Op maandag 2 november 1959 troffen politieagenten Blonde Dolly levenloos aan op haar bed in haar woninkje aan de Haagse Nieuwe Haven 498. Ze bleek gewurgd te zijn en lag gekleed onder de dekens. De moord zelf moet de zaterdag ervoor hebben plaatsgevonden.

01

Na de moord sidderde politiek Den Haag en veel prominenten voor haar blauwe boekje waarin alle namen en adressen van haar klanten zouden staan, maar menigeen was destijds al van mening dat de dader nooit gevonden zou worden. Het gezag beschermt immers de hoge heren. ‘Staatsbelang’, heet dat.
In journalistieke kringen wordt overigens al jaren de naam van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns gefluisterd als een van Dolly’s vaste klanten. In ieder geval moet de dader een bekende van haar zijn geweest, want zij had hem die nacht na haar werk in haar woning binnengelaten terwijl de rolluiken al naar beneden waren en haar bewaker Gerard V. al naar huis was.

02

Het politiedossier met proces-verbalen bestaat overigens uit een drie lichtblauwe mappen met een ouderwets strikje er omheen en een blauw boekje met namen en adressen van haar klanten, maar daar word je niet veel wijzer van. Er zijn namelijk wat blaadjes uitgescheurd…………..

DollyBoekje
03

Opmerking: In 2011 beweerde Casper Postma in zijn boek dat de destijds 31-jarige bewaker Gerard V. uit de Haagse Falckstraat Blonde Dolly had vermoord. Maar daar is totaal geen hard bewijs van. Uit het politiedossier blijkt namelijk dat Gerard V. destijds wel 10 dagen heeft vastgezeten en geregeld urenlang door rechercheurs is verhoord (zelfs door de hoofdcommissaris Gualthérie van Weezel en officier van Justitie Kemper), maar. omdat hij ook een sluitend alibi had, bleek hij geheel onschuldig te zijn.

In ieder geval, mocht er iemand vandaag of morgen toch nog met keihard bewijs op de proppen komen dan moet men dat maar voor kennisgeving aannemen. De moord is namelijk al sinds november 1977 verjaard.
Tot slot kan nog worden gemeld dat Blonde Dolly de meer dan 250.000 toenmalige guldens heeft nagelaten aan het Koningin Wilhelmina Fonds en het ziekenhuis waar haar moeder destijds werd verpleegd.

DollyErfen

Gerard