Paniek in politiek Den Haag na de moord op Blonde Dolly.

Een van de geruchtmakendste, geheimzinnigste en nooit opgeloste moorden in ons land is die op de knappe 32-jarige in Amsterdam geboren Sebilla Alida Johanna Niemans, alias ‘Blonde Dolly’, een welgestelde prostituee met klanten tot in de hoogste kringen, waaronder politici, topmensen uit het bedrijfsleven en hoge militairen. Mannen die in 1959 de macht hadden om de zaak stil te houden. In de doofpot te stoppen. En dat kan dan zowel op de moord zelf als op de relaties slaan.
Op maandag 2 november 1959 troffen politieagenten Blonde Dolly levenloos aan op haar bed in haar woninkje aan de Haagse Nieuwe Haven 498. Ze bleek gewurgd te zijn en lag gekleed onder de dekens. De moord zelf moet de zaterdag ervoor hebben plaatsgevonden.

01

Na de moord sidderde politiek Den Haag en veel prominenten voor haar blauwe boekje waarin alle namen en adressen van haar klanten zouden staan, maar menigeen was destijds al van mening dat de dader nooit gevonden zou worden. Het gezag beschermt immers de hoge heren. ‘Staatsbelang’, heet dat.
Onder journalisten, die over de moord hebben geschreven, wordt overigens al jaren de naam van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns gefluisterd als een van Dolly’s vaste klanten.

02

In ieder geval moet de dader een bekende van haar zijn geweest, want zij had hem die nacht na haar werk in haar woning binnengelaten terwijl de rolluiken al naar beneden waren en haar bewaker naar huis was. Deze destijds 31-jarige Gerard V. heeft nog wel 10 dagen vastgezeten en is geregeld urenlang door rechercheurs verhoord, maar men moest hem uiteindelijk vrijlaten bij gebrek aan bewijs.
Maar mocht er vandaag of morgen toch nog keihard bewijs boven water komen, dan moet men dat maar voor kennisgeving aannemen. De moord is namelijk al sinds november 1977 verjaard.

03

Gerard

Advertenties