Amerika steunde begin jaren ’50 een terroristische organisatie van voormalige Nazi’s.

Onder leiding van CIA-baas Walter Bedell Smith, de voormalige stafchef van generaal Eisenhower, steunde de VS begin jaren ’50 in West-Duitsland met 50.000 mark per maand een terroristische organisatie dat voor het merendeel bestond uit voormalige officieren van de Waffen-SS en de Luftwaffe. In het Odenwald, op de grens tussen de deelstaten Hessen, Beieren en Baden-Württemberg, werden ze door Amerikaanse militairen getraind in het gebruik van Amerikaanse wapens.
Nadat verscheidene leden van de organisatie op 18 september 1952 waren gearresteerd moesten ze echter van de openbare aanklager in Karlsruhe weer worden vrijgelaten omdat de organisatie op initiatief van de Amerikaanse bezettingsautoriteiten was opgericht. Dit ondanks dat volgens de toenmalige Hessische minister-president Georg August Zinn uit bewijsmateriaal was gebleken dat de organisatie van plan om een  groot aantal vooraanstaande sociaal-democraten en communisten wegens ‘onbetrouwbaarheid’ uit de weg te ruimen.
Naar aanleiding hiervan heeft ds. Martin Niemöller, het Hoofd van de Hessische protestantse kerk – die ook als ‘Todeskandidate’ op de lijst van de organisatie stond – in oktober 1952 de Duitse autoriteiten nog om bescherming gevraagd voor alle bedreigde personen.

01

02

03

04

Zie ook mijn artikel: Over het werven van Duitse Nazi’s bij de NAVO.

Gerard