De Telegraaf in de oorlog. Spreekbuis van het Nationaal-Socialisme.

Na jarenlang Nationaal-Socialistische propaganda te hebben bedreven, waaronder Hitler-verering, antisemitische artikelen, oproepen tot dienstneming bij de Waffen-SS, etc., mocht de Telegraaf na de bevrijding niet meer gedrukt en verspreid worden. En 3 jaar later, op 18 mei 1948, werd die krant door de Commissie voor de Perszuivering zelfs voor 30 jaar verboden (dus tot 1978).

01

Echter, 15 maanden na de uitspraak mocht de Telegraaf van de regering-Drees in september 1949 weer verschijnen.

02

03

Wegens het verspreiden van het Nationaal-Socialisme zijn de direkteur en hoofdredacteur van de Telegraaf overigens in 1948 en 1949 wel tot gevangenisstraffen veroordeeld.
Hoofdredacteur C. van der Heyden kreeg 5 jaar met aftrek en diens directeur Henry Holdert 12 jaar met aftrek. Deze Holdert had ook nog eens zijn administrateur Van de Linde, die fel anti-Nazi was en in het verzet zat, verraden aan de Duitse Sicherheitsdienst (SD).

04

05

Hieronder een kleine greep uit hetgeen tijdens de Duitse bezetting in de Telegraaf is gepubliceerd.

06

07

Op 30 januari 1942 was het feest op de redactie van de Telegraaf, want het was de verjaardag van de Nationaal-socialistische revolutie. Hieronder een redactioneel artikel van de dag ervoor.

08

Met de Telegraaf aan het Oostfront.

09

Hieronder een klein gedeelte uit een redactioneel, antisemitisch artikel van 17 mei 1942. De Telegraaf-redactie wist haar lezers exact te vertellen wie de schuld had aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Klik hier voor het hele artikel.

10

Ook op 20 april was het ook altijd groot feest op de redactie van De Telegraaf want dan was hun geliefde Führer jarig. Zo ook op 20 april 1943.
Terwijl diezelfde morgen 1166 mannen, vrouwen en kinderen in veewagons van Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor vertrokken (waarvan slechts 2 vrouwen van dat transport de oorlog hebben overleefd, namelijk Selma Wijnberg en Ursula Stern), werd Hitlers verjaardag uitbundig gevierd en stond er een lyrisch redactioneel artikel in de krant.

11a

11b

12

Tot slot nog een redactionele lofzang op Hitler.

13

Gerard

Advertenties