Over Luther, Hitler en Merkel.

In 1543 verscheen Luthers ‘Von den Juden und ihren Lügen’, een fel antisemitisch geschrift waar de jodenhaat vanaf droop.

LutherPamflet

In 2005 stelde de Amsterdamse theoloog Rene Süss zijn boek ‘Luthers theologisch testament’ dan ook dat Luther mede bepalend was voor het klimaat waarin de nazi’s 6 miljoen Joden konden vermoordden. De filosoof Karl Jaspers ging in 1945 overigens nog verder dan Süss in 2005 door te stellen dat “wat Hitler heeft gedaan, door Luther werd aanbevolen; behalve dan de gaskamers”. Maarten Luther was dan ook in Hitler-Duitsland enorm populair.

(Klikken om te vergroten.)LutherHitlerMerkel

Luthers antisemitische ideeën weerklinken ook in Hitler’s Mein Kampf, waarin hij wordt uitgeroepen tot een van de grote helden van het Duitse volk. Het is niet toevallig dat de beruchte Kristallnacht, waarbij Synagogen, huizen, bedrijven, winkels, begraafplaatsen en scholen van Duitse Joden werden verwoest, plaatsvond in de nacht van 9 op 10 november 1938. Volgens de Duitse bisschop van Thüringen gaven de nazi’s daarmee Luther, die op 10 november geboren is, “het mooist denkbare verjaardagsgeschenk”.
Saillant detail is dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel – verantwoordelijk voor de massale import van jodenhaat uit het Midden-Oosten naar Duitsland – streng luthers is opgevoed door haar vader, de lutherse dominee Horst Kasner.

LutherMerkel

Gerard

Advertenties