Penning met davidster en hakenkruis.

Onderstaande penning heeft de Nazi-propagandaminister Joseph Goebbels in 1934 laten slaan ter herdenking van het bezoek aan Palestina in datzelfde jaar van de SS’er baron Leopold von Mildenstein, de voorganger van Adolf Eichmann op de afdeling Joodse Zaken IVB4.
Aan de ene kant van de penning staat rond de davidster de tekst ‘Ein Nazi fährt nach Palästina’ en aan de andere kant onder het hakenkruis ‘Und Erzahlt Davon Im Angriff’.

Milden1

Milden2

Het bezoek van Von Mildenstein resulteerde in een bemoedigend rapport over de joodse emigratie naar Palestina, dat hij van 26 september tot 9 oktober 1934 in Der Angriff, het NSDAP-blad van Goebbels, publiceerde. In zijn laatste artikel schreef Von Mildenstein dat een joodse staat in Palestina de oplossing was voor het ‘joodse probleem’ in Duitsland.

Milden3

Een aantal maanden na het verschijnen van zijn artikelen werd Von Mildenstein belast met het ondersteunen van joden die naar Palestina wilden emigreren. Zo zijn er volgens het Nieuw Israëlietisch Weekblad tot begin 1939 in totaal 65.000 Duitse joden naar Palestina geëmigreerd. Dit ondanks de regelmatige tegenwerking van Groot-Brittannië, dat bevreesd was voor problemen met de Palestijnen in het toen nog Britse mandaatgebied.

Milden4

Met de Duitse inval in Polen op 1 september 1939 en de daaropvolgende oorlogsverklaringen van Engeland en Frankrijk was ook de joodse emigratie naar Palestina van de baan.
Saillant detail is dat in 1960 bekend werd dat Von Mildenstein in de jaren ’50 in Egypte voor de CIA had gewerkt, maar dat werd door die organisatie noch bevestigd noch ontkend.

Gerard