Het Nazi-orkest van de VARA.

The Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman, en sinds 1933 het huisorkest van de VARA, heeft na de Nederlandse capitulatie in mei 1940 onder meer optredens verzorgd voor de Wehrmacht, Duitse liefdadigheidsinstellingen en NSB-avonden. Om de Duitse bezetter tegemoet te komen werden de joodse orkestleden Sem Nijveen en Sal Doof ontslagen. Sem Nijveen heeft nog weten onder te duiken en de oorlog overleefd, maar Sal Doof is gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor waar hij op 9 juli 1943 is vermoord. Tot groot enthousiasme van hun NSB-publiek traden The Ramblers ook op voor Frontzorg, een instelling dat onder meer belast was met het sturen van pakketten, sigaretten en post naar de Nederlandse Waffen-SS’ers aan het Oostfront.

Verzetskrant Je Maintiendrai:

431008

Hieronder The Ramblers en hun publiek tijdens een optreden op 5 november 1943 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze speelden daar onder een enorm banier met de tekst ‘FRONTZORG IS EREPLICHT’ met rechtsboven de wolfsangel van de NSB.

01

02

Ondanks hun verregaande collaboratie met de Nazi’s gaven The Ramblers vlak na de bevrijding weer vrolijk een aantal concerten in Utrecht, Den Haag en in het Amsterdamse concertgebouw. Dit tot grote woede van veel voormalige verzetsstrijders. In Amsterdam stond voor de aanvang van het concert een brede haag van hen opgesteld die de musici begroetten met “Sieg Heil”. De bezoekers van de voorstelling kregen een pamflet in de handen gedrukt ondertekend door ‘Oud Illegalen’, waarin werd opgeroepen tot een boycot van deze ‘Frontzorghelden’. Korte tijd later werden The Ramblers het podium afgejaagd.

03

04

Desondanks bleef dit foute orkest nog jarenlang het huisorkest van de VARA. De laatste uitzending voor de radio was op zaterdag 11 april 1964 van 12:00 uur tot 12:30 uur vanuit de VARA-studio 3.

05

Saillant detail is dat Ramblers-trompettist/arrangeur Jack Bulterman, die na de oorlog nog opgesloten heeft gezeten in het NSB-kamp Crailoo omdat hij thuis Duitse officieren ontving, later de arrangeur en begeleider werd van onder andere The Blue Diamonds, Ronnie Tober, Willeke Alberti en Anneke Grönloh.

bulterman

Gerard